Ga terug

Een koninklijk eerbetoon: Schoonhoven Keramiek en het geboortebord van koning Willem Alexander

17 november 2023

Het was 1967, het jaar dat Koning Willem Alexander werd geboren, en Schoonhoven Keramiek (toen Plateelbakkerij Schoonhoven) kreeg de geweldige kans om een geboortebord te maken. Dit was niet zomaar een klus; het was een kunstwerk dat de verbinding tussen het koningshuis en het Nederlandse volk symboliseerde. Voor ons was het een grote eer en een bewijs van ons vakmanschap. We waren super trots dat we iets mochten maken dat nog jarenlang zou worden gewaardeerd.

Het maken van zo'n bijzonder bord was een proces vol zorg en precisie in het maatwerk dat wij uitvoeren. Elke stap, van het kiezen van de juiste klei tot het zorgvuldig schilderen en glazuren, werd uitgevoerd met een diepe toewijding aan kwaliteit. Dit bord was niet alleen een geschenk voor de koninklijke familie, maar ook een stukje van ons hart en onze geschiedenis.

Godfried Bomans: Een literair genie:

Godfried Bomans, een beroemde Nederlandse schrijver en TV-persoonlijkheid, werkte met ons samen aan dit project. Zijn talent voor het schrijven van teksten met een knipoog en diepgang kwam perfect tot uiting in de tekst op het bord: "Een nieuwe schakel in de band tussen volk en vaderland". Deze woorden waren simpel, maar zeiden zoveel over de hoop en de verwachtingen van dat moment.

Bomans was niet alleen een gevierd auteur, maar ook een kunstenaar met woorden, iemand die de Nederlandse ziel kon vangen in een paar zinnen. Zijn bijdrage aan het bord gaf het een extra laag van betekenis en verbondenheid, iets dat echt uniek was en perfect paste bij de gelegenheid.

Een stukje geschiedenis in keramiek:

Dit bord is meer dan alleen een mooi stuk keramiek; het is een deel van onze Nederlandse geschiedenis. Het verbindt de kunst van keramiek met de grootsheid van ons koningshuis en de scherpe geest van Bomans. We zijn bij Schoonhoven Keramiek enorm trots op dit stuk. Het laat niet alleen zien hoe bijzonder de geboorte van een koning was, maar ook hoe diep onze kunst, cultuur en geschiedenis met elkaar verweven zijn.

Het herinnert ons aan onze passie voor kwaliteit en traditie in de Nederlandse keramiekwereld, iets wat we graag doorgeven aan de volgende generaties kunstenaars en ambachtsmensen. Dit bord is niet alleen een getuigenis van een historisch moment, maar ook een bron van inspiratie voor ons allemaal, een herinnering aan wat we kunnen bereiken met toewijding en creativiteit.

Contact opnemen

Lees ook

Direct contact

Vul uw contactgegevens in
Schoonhoven Keramiek werd in 1920 opgericht als N.V. Plateelbakkerij Schoonhoven.
Crafted with precision and adorned with elegance, we proudly present our latest masterpiece - a personalized handpainted DelftBlue wallplate made exclusively for Fokker Aerospace Services. 🎨✨ Immerse...
🎃 Embrace the Spookiness with Delftware Craftsmanship!⁠
Our talented team of artisans has poured their heart and soul into each of these unique Halloween-inspired pieces, bringing together the rich...
Weer een nieuw Hollands meisje on the phone, design en in opracht van  @mensandpalma painted by Jan Born, geproduceerd door Montagne Dutchceramics.#kissingcouple #lampen #fomo #design #delftsblauw...
Our Ceramic skull is being released from its mold. After slipcasting and drying  out in the mould the greenware is strong enough to be handled.⁠
Painting is done after the first fire, the...
Bekijk alle Instagram berichten

Copyright © 1920 - 2023 Schoonhoven Keramiek | Alle rechten voorbehouden | Sitemap

Designpro.nl | Z-IM