Ga terug

Ontdek de keramische viool met rode tulpen van plateelschilder Jan Born 

7 februari 2024

Bij Schoonhoven Keramiek, waar de kunst van keramiek wordt gekoesterd en vernieuwing wordt omarmd, heeft onze eigen plateelschilder Jan Born iets bijzonders tot stand gebracht. Dit unieke kunstwerk, een keramische viool verfraaid met het kenmerkende Delftsblauw en met liefde handgeschilderde rode tulpen, belichaamt het hart van de Nederlandse traditie en ons streven naar artistieke perfectie. Met een indrukwekkende lengte van 48 cm is dit stuk niet alleen een visuele traktatie, maar ook een lofzang op onze rijke culturele erfenis en de creatieve ziel die Nederland typeert. Jan's toewijding en oog voor detail schijnen door in elke penseelstreek, waarmee hij een diepgevoelde ode brengt aan ons ambacht en de natuurlijke pracht van ons land. 

De viool en het ambacht van de vioolbouw 

De viool, met zijn emotioneel rijke klank, staat al lang in het middelpunt van zowel de klassieke muziek als vernieuwende muzikale experimenten. Historisch gezien hebben vioolbouwers, bekend als luthiers, generaties lang hun vaardigheden en technieken verfijnd, met als doel elk instrument zo te vervaardigen dat het de best mogelijke klank biedt. Dit streven naar perfectie in geluid en vorm vindt zijn weerspiegeling in Jan Born's keramische viool. De viool, die de vorm en het gevoel van een echte viool nabootst, is een bewijs van zijn vakmanschap en een brug tussen de werelden van muziek en keramische kunst. 

Waarom de keuze voor tulpen? 

Het gebruik van de rode tulp in Jan Born's keramische viool is een diepgaande knipoog naar de Nederlandse cultuur, waar deze bloem niet alleen een bron van nationale trots is, maar ook een symbool van liefde en het voorjaar. De tulp, die zijn oorsprong vond in de Turkse cultuur en in de 16e eeuw zijn weg naar Nederland vond, heeft zich sindsdien diep verankerd in het Nederlandse erfgoed. De keuze voor deze bloem in het ontwerp van de viool, tegen de achtergrond van Delftsblauw, is een viering van de schoonheid en veerkracht die deze bloemen vertegenwoordigen. Jan Born's beslissing om de rode tulp te gebruiken, benadrukt niet alleen de historische en emotionele waarde ervan, maar brengt ook een stukje van de Nederlandse ziel tot uitdrukking in zijn kunst. 

Keramische viool beschikbaar in onze webshop 

Deze unieke Delftsblauwe viool met handgeschilderde rode tulpen is nu te koop in onze webshop. Dit prachtstuk, een perfecte combinatie van traditionele Nederlandse kunst en het meesterschap van Jan Born, biedt liefhebbers van keramiek de kans om een stukje Nederlandse cultuur in huis te halen. Of u nu een verzamelaar bent of simpelweg een bewonderaar van fijne keramiek, deze viool voegt een bijzondere toets toe aan elke ruimte. Bezoek onze webshop om dit meesterwerk en andere unieke stukken te ontdekken. Elk stuk is een getuigenis van onze passie voor keramiek en onze liefde voor het Nederlandse erfgoed. 

Contact opnemen

Lees ook

Direct contact

Vul uw contactgegevens in
Schoonhoven Keramiek werd in 1920 opgericht als N.V. Plateelbakkerij Schoonhoven.
Crafted with precision and adorned with elegance, we proudly present our latest masterpiece - a personalized handpainted DelftBlue wallplate made exclusively for Fokker Aerospace Services. 🎨✨ Immerse...
🎃 Embrace the Spookiness with Delftware Craftsmanship!⁠
Our talented team of artisans has poured their heart and soul into each of these unique Halloween-inspired pieces, bringing together the rich...
Bekijk alle Instagram berichten