Banner Tekst

Op zoek naar kleinere aantallen? Ontdek ons unieke aanbod per stuk op Dutch Ceramics - Klik hier!

Schoonhoven Keramiek logo
Schoonhoven Keramiek
Ga terug

Waar komt Delfts blauw vandaan?

11 april 2024

Iedereen heeft het weleens gezien, maar wat is de oorsprong van Delfts blauw? U leest het in deze blog!  

Delfts blauw is meer dan gewoon keramiek; het is een stukje Nederlandse geschiedenis dat zijn roots heeft in de 17e eeuw in Delft. Het begon allemaal met Nederlandse vaklui die geïnspireerd werden door het exotische Chinese porselein, geïmporteerd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Deze slimme ambachtslieden ontwikkelden hun eigen manier om dit verfijnde blauw-witte aardewerk na te bootsen, gebruikmakend van de klei die lokaal beschikbaar was. Dit initiatief, dat oorspronkelijk startte als een vorm van imitatie, groeide uit tot een unieke kunstvorm die vandaag de dag nog steeds symbool staat voor de Nederlandse creativiteit en ondernemingsgeest. 

De evolutie van een traditie 

Door de jaren heen heeft Delfts blauw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In de gouden eeuw van de 17e en 18e eeuw bloeide de productie op, met Delft als het kloppende hart. De designs lieten een brede variatie zien, van oosterse inspiraties tot scènes uit het alledaagse Nederlandse leven. Maar toen goedkoper, massaal geproduceerd porselein op de markt kwam, zagen we de populariteit van dit handgemaakte aardewerk afnemen. Toch is de bewondering voor dit ambacht nooit verdwenen. Het is nu een geliefd verzamelobject en blijft een trotse vertegenwoordiger van het Nederlandse erfgoed. 

Diversiteit in Delfts Blauw 

Delfts blauw omvat veel meer dan alleen het bekende servies dat veel mensen thuis hebben staan. Naast de beroemde tegels met typisch Nederlandse taferelen, zoals molens en tulpen, vind u ook prachtige vazen, kannen, en zelfs moderne kunstvoorwerpen. Vernieuwers in dit veld, zoals Schoonhoven Keramiek, nemen het een stap verder door klanten de mogelijkheid te bieden om hun eigen twist te geven aan dit traditionele aardewerk. Of het nu gaat om een bedrijfslogo of een uniek ontwerp, het is allemaal mogelijk. Dit bewijst hoe Delfts blauw met zijn tijd meegaat, door een perfecte mix van oude tradities en hedendaagse innovatie te bieden, wat zorgt voor een aanhoudende populariteit en waardering.   

Een ambacht in de moderne tijd 

In een wereld die steeds sneller verandert, lijkt het ambacht van Delfts blauw bijna een zeldzaamheid te worden, een stukje nostalgie in de moderne maatschappij. Maar bij Schoonhoven Keramiek, dat al sinds 1920 met passie en precisie werkt, houden we deze rijke traditie springlevend. We brengen het beste van twee werelden samen door de tijdloze technieken van het ambacht te combineren met nieuwe inzichten en technologieën. Elk stuk dat we creëren is niet alleen een ode aan onze geschiedenis, maar ook een bewijs van het vakmanschap dat we van generatie op generatie koesteren en verder ontwikkelen. Zo zorgen we ervoor dat Delfts blauw niet alleen een deel van ons verleden is, maar ook van onze toekomst!  

Contact opnemen

Direct contact

Vul uw contactgegevens in
Schoonhoven Keramiek werd in 1920 opgericht als N.V. Plateelbakkerij Schoonhoven.
50 meter giettafels om gipsmallen op vol te gieten en toch lijkt het of je altijd weer ruimte tekort komt om nieuwe mallen op te zetten. Maar niet alleen ruimte maar ook mensen, kom jij ons...
Detail of a handpainted large Delft tile panel (36 tiles depicting an amsterdam canal view), skillfully crafted by our master painter vd Berg who has been painting delftware for us for over 35 years...
Wijnkoelers van keramiek na de transferstook. Ontwerp  Jitske Wadman en  Inge Bons  in in opdracht van Academie Minerva, Hanze Hogeschool Groningen.
🐱Calling all cat lovers! Get ready to fall in love with these adorable handpainted Delftblue kittens! 😻🎨 This series of cuties has been skillfully crafted in our pottery, and we can't wait to share...
Bekijk alle Instagram berichten