Banner Tekst

Op zoek naar kleinere aantallen? Ontdek ons unieke aanbod per stuk op Dutch Ceramics - Klik hier!

Schoonhoven Keramiek logo
Schoonhoven Keramiek
Ga terug

Wat is het verschil tussen Keramiek & Porselein?

16 mei 2024

Wanneer je decoraties of servies gaat kopen, kom je vaak twee soorten materialen tegen: keramiek en porselein. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen die nuttig zijn om te weten. In deze blog kijken we naar wat de kenmerken precies zijn, hoe ze worden gemaakt, en waarvoor ze het beste gebruikt kunnen worden. 

Wat is keramiek? 

Het is een brede categorie materialen die allemaal gemaakt zijn van natuurlijke klei die is gevormd en vervolgens verhit. De resultaten kunnen sterk variëren afhankelijk van de gebruikte klei en de baktemperaturen, waardoor het een zeer veelzijdig materiaal is. Keramische voorwerpen kunnen ruw en poreus zijn of juist glad en glanzend, afhankelijk van het afwerkingsproces.  

Wat is porselein? 

Porselein is een subcategorie van keramiek maar is gemaakt met een specifieke witte klei genaamd kaolien, naast andere materialen zoals kwarts en veldspaat. Het wordt gebakken bij een veel hogere temperatuur dan gewoon keramiek, wat resulteert in een hard, doorschijnend en zeer verfijnd eindproduct. Porselein is bekend om zijn schoonheid en sterkte en wordt vaak gebruikt voor fijn servies en kunstvoorwerpen. 

Porselein onderscheidt zich bovendien van aardewerk en steengoed door het feit dat bij porselein de aangebrachte glazuurlaag aan de buitenkant versmolten is met de kleilaag zelf, dit als gevolg van de hogere stooktemperatuur (ca 1320 graad Celsius), hetgeen een hogere mechanische hardheid bewerkstelligt. 

Hoe worden ze gemaakt? 

  • Keramiek: Begint met het selecteren en vormen van de klei. Na het vormen wordt het object gedroogd en vervolgens gebakken in een oven. De baktemperatuur bepaalt de dichtheid en porositeit van het eindproduct. Bekijk hier hoe het productieproces in zijn werk gaat. 
  • Porselein: Voor porselein wordt een zeer fijne, zuivere kleisoort gebruikt. Nadat de klei is gevormd, wordt het bij extreem hoge temperaturen gebakken, wat de typische hardheid en doorschijnendheid oplevert. 

Verschillen in eigenschappen 

Keramiek is over het algemeen minder hard dan porselein en kan meer poreus zijn, wat betekent dat het mogelijk niet volledig waterdicht is zonder glazuurlaag. Porselein daarentegen is vaak volledig waterdicht, zelfs zonder glazuur, en is beter bestand tegen krassen en slijtage. 

Toepassingen 

  • Keramiek: Wordt vaak gebruikt voor dagelijkse voorwerpen zoals bloempotten, schalen, en tegels. Het is ook populair voor artistieke toepassingen, vanwege de veelzijdigheid in textuur en kleur. 
  • Porselein: Vanwege zijn duurzaamheid en kwaliteiten wordt porselein vooral gebruikt voor fijn servies en decoratieve kunst. Ook wordt het gebruikt in toepassingen waar hoge weerstand tegen chemicaliën en temperaturen nodig is. 

Schoonhoven Keramiek voor o.a. relatiegeschenken 

Schoonhoven Keramiek, oorspronkelijk opgericht in 1920 als N.V. Plateelbakkerij Schoonhoven, is tot op de dag van vandaag een trots lokaal familiebedrijf dat zich specialiseert in de volledige productie van ambachtelijk decoratief aardewerk. Bij grotere series waarbij porselein wordt verlangd (horeca en intensief gebruik), bewerken wij halffabricaat porselein uit EU-landen tot het gewenste eindproduct met de door ons ontworpen afbeelding voor uw organisatie. 

Met meer dan een eeuw aan vakmanschap, biedt Schoonhoven Keramiek een uitzonderlijke kwaliteit en service, ideaal voor relatiegeschenken. Neem eens een kijkje op de rest van onze website of neem contact op voor de mogelijkheden! U kunt direct contact opnemen via ons telefoonnummer +31 (0)182 373839 of via e-mail op info@schoonhovenkeramiek.nl 

Contact opnemen

Direct contact

Vul uw contactgegevens in
Schoonhoven Keramiek werd in 1920 opgericht als N.V. Plateelbakkerij Schoonhoven.
50 meter giettafels om gipsmallen op vol te gieten en toch lijkt het of je altijd weer ruimte tekort komt om nieuwe mallen op te zetten. Maar niet alleen ruimte maar ook mensen, kom jij ons...
Detail of a handpainted large Delft tile panel (36 tiles depicting an amsterdam canal view), skillfully crafted by our master painter vd Berg who has been painting delftware for us for over 35 years...
Wijnkoelers van keramiek na de transferstook. Ontwerp  Jitske Wadman en  Inge Bons  in in opdracht van Academie Minerva, Hanze Hogeschool Groningen.
🐱Calling all cat lovers! Get ready to fall in love with these adorable handpainted Delftblue kittens! 😻🎨 This series of cuties has been skillfully crafted in our pottery, and we can't wait to share...
Bekijk alle Instagram berichten