KERAMIEK STAP VOOR STAP

KERAMIEK STAP VOOR STAP

1. GRONDSTOF
Al het aardewerk begint met klei. Bij Schoonhoven Keramiek werd gewerkt met klei uit Duitsland; die is mooi van kwaliteit en bovendien witbakkend. Het wordt in poedervorm aangeleverd en wordt gemengd met water. Na verloop van tijd ontstaat er – vaste of vloeibare - klei.

2. VAN KLEI NAAR VORM
De klei wordt vervolgens gegoten of gedraaid in een mal. Welke techniek wordt gebruikt hangt af van het gewenste eindproduct. De mallen zijn van gips gemaakt in de gewenste vorm. Gips heeft als eigenschap dat het water aan de klei onttrekt. Een volgegoten gietmal wordt na ca. 1 uur leeggegoten. Wat in de vorm achter blijft is een product-in-wording. Na nog eens 1 uur drogen wordt het model in 'leerhard' toestand uit de mal gehaald.

3. KLAAR VOOR DE OVEN
Daarna wordt het halffabricaat klaar gemaakt voor de oven. De gietnaden en andere oneffenheden worden met een scherp mes en een natte spons zorgvuldig verwijderd. In de oven wordt de klei op bijna 1.000°C tot steen gebakken. Het eerste baksel wordt biscuit genoemd.

4. DECOREREN
Afhankelijk van het gewenste resultaat kiezen we tussen verschillende decoreertechnieken. In het geval van handschilderwerk en rechtstreeks zeefdrukken wordt een afbeelding direct op het biscuit aangebracht. Voor het aanbrengen van een hoogwaardige kunstreproductie wordt gebruik gemaakt van een transfertechniek. Hierbij wordt in een reeks drukgangen het kunstwerk in zeefdruk op speciaal papier aangebracht. De laatste drukgang is een laklaag. Het beeld met de laklaag wordt vervolgens zorgvuldig op het product geplakt. Dit kan alleen op een product dat reeds is geglazuurd. Vervolgens wordt het product voor de derde keer gebakken: de 'transferinbrand'. Dit gebeurt bij circa 800°C. De transfer is hierna duurzaam op het keramiek aangebracht.

5. GLAZUREN EN BAKKEN
Glazuur is een gemalen 'frit' dat met een spuittechniek op het product wordt aangebracht. Het geglazuurde product wordt vervolgens op ruim 1.000 °C gebakken. De zogenaamde 'gladbrand'. Het glazuur vormt tijdens deze ovengang een duurzame beschermlaag om het product.

 

Schoonhoven Keramiek logo
Schoonhoven Keramiek
Vorm geven aan waardering

Copyright © 1920 - 2022 Schoonhoven Keramiek | Alle rechten voorbehouden

Designpro.nl | Z-IM