KERAMIEK STAP VOOR STAP

Hoe wordt keramiek gemaakt

1. keramiek grondstof
Al het aardewerk begint met klei. Bij Schoonhoven Keramiek werd gewerkt met klei in poedervorm uit Duitsland; die is zeer consistent van kwaliteit en bovendien mooi witbakkend. Het wordt in poedervorm aangeleverd en wordt gemengd met water in een grote ronde stalen ton . Hierop is een zware elektrisch aangedreven ronddraaiende stang met schoepen gelast, waarmee de vloeibare klei steeds in beweging kan worden gezet.  Na verloop van tijd ontstaat er – vaste of vloeibare - klei die de juiste eigenschappen heeft om in gipsen mallen te gieten. Bij een normale bedrijfsbezetting is een 1000 liter kleiton voldoende om 2 weken produktie mee te gieten, daarna wordt en weer een nieuwe kleiton aangemaakt van nieuwe poederklei samen met restafval van en afgekeurde produkten die nog niet gebakken zijn. Ons aardewerk of plateel, wordt dus net als porcelein voornamelijk in vloeibare vorm gegoten om een betere kwaliteitscontrole en uniformiteit te behalen dan met handdraaien van vaste klei mogelijk is.

2. Vormgeving van aardewerk
De klei wordt vervolgens gegoten of soms ook wel gedraaid in een mal van gips Welke techniek wordt gebruikt hangt af van het gewenste eindproduct. De mallen zijn van gips gemaakt in de gewenste vorm. Gips is een zeer poreus materiaal en  heeft daarom als eigenschap dat het water aan de klei onttrekt. Een volgegoten gietmal wordt na ca. 1 uur leeggegoten. Wat in de vorm achter blijft is een product-in-wording. Na nog eens 1 uur drogen wordt het model in 'leerhard' toestand uit de mal gehaald. dat wil dus zeggen dat er uit de aangegroeide laag genoeg water is onttrokken om het model los te halen en te bewerken.

3. De klei gaat de keramiekoven in
Daarna wordt het halffabricaat klaar gemaakt voor de oven. De gietnaden en andere oneffenheden worden met een scherp mes en een natte spons zorgvuldig verwijderd, zodat het nog ongebakken en dus nog enigzins vormbare produkt een glad en perfect uiterlijk krijgt. Vervolgens kan het op deze manier afgewerkte of gepolijste product in een van onze ovens worden gestapeld. Deze ovenlading wordt dan tijdens deze eerste stook op circa  1.000°C tot steen gebakken. Het eerste baksel wordt na deze stook biscuit genoemd. Iedereen kent het woord biscuit uit de bakkerij wereld waar het in feite een droge kortgebakken koekje betemd vaak als basis voor een taart. In de wereld van plateel en keramiek is biscuit de gangbare benaming voor het halffabrikaat: klei die al vorm heeft en al 1 keer gebakken is, en door zijn hardheid klaar is om verder bewerkt te worden met decoratie en glazuren voordat het nog een tweede keer (op hogere temperatuur) gestookt wordt. Overigens verkopen wij niet alleen gedecoreerde eindprodukten van keramiek maar bij gelegenheid leveren wij ook deze halffabrikaten van keramiek aan keramisten, keramisch kunstenaars en handdraaiers die zelf niet over kleiton en gipsmallen voor keramiek beschikken. Met bijna een duizendtal aan verschillende gipsvormen en keramiek modellen op het gebied van servies, vazen en keramiek beelden valt er ook echt wat te kiezen.

4. Het decoreren van plateel of porselein
Afhankelijk van het gewenste resultaat kiezen we tussen verschillende decoreertechnieken. In het geval van handschilderwerk en rechtstreeks zeefdrukken wordt een afbeelding direct op het biscuit aangebracht. Voor het aanbrengen van een hoogwaardige kunstreproductie wordt gebruik gemaakt van een transfertechniek. Hierbij wordt in een reeks drukgangen het kunstwerk in zeefdruk op speciaal papier aangebracht. De laatste drukgang is een laklaag. Het beeld met de laklaag wordt vervolgens zorgvuldig op het product geplakt. Dit kan alleen op een product dat reeds is geglazuurd. Vervolgens wordt het product voor de derde keer gebakken: de 'transferinbrand'. Dit gebeurt bij circa 800°C. De transfer is hierna duurzaam op het keramiek aangebracht.

5. Glazuren en glazuurstoken van keramiek
Glazuur is een gemalen 'frit' dat met een spuittechniek op het product wordt aangebracht. In sommige gevallen wordt het aardewerk ook in een glazuurbad gedompeld. Het geglazuurde product wordt vervolgens voor een tweede keer gebakken, de zogenaamde glazuurstook of glazuurbrand. Ditmaal op een afstooktemperatuur van 1040 tot 1140 graden, afhankelij van het latere gebruik van het aardewerk. Het glazuur vormt tijdens deze ovengang een duurzame beschermlaag om het product.

 

Schoonhoven Keramiek logo
Schoonhoven Keramiek
Vorm geven aan waardering
Schoonhoven Keramiek werd in 1920 opgericht als N.V. Plateelbakkerij Schoonhoven.
🎨 From the past to the present 🕰️ Witness the timeless beauty of personalized Delftware crafts and gifts! 😍 Whether it's a customized plate or a unique business gift, our handcrafted Delftware pieces...
Iemand dan maar een koekje erbij?⁠
⁠
#cookiejar #cookiesofinstagram⁠
#delftblue #delftware #delftsblauw #plateelschilderen #delftpainting #keramiekschilderen #onderglazuurverf  #delftpottery...
Bekijk alle Instagram berichten